Investice pro rok 2018 – co by se mohlo vyplatit?

Máte peníze a chcete je zhodnotit? Správnou cestou jsou investice. Pokud podnikáte, je možné investovat zpět do vaší firmy a v budoucnu vydělat více. Pokud toto není váš hlavní cíl, a spíše vyhledáváte klasické investice, máte v rámci současných možností rozhodně z čeho vybírat. Podívejme se společně na investice pro rok 2018 a na to, co by se vám mohlo vyplatit. Možností je hned několik a tak si je společně zmapujete.

Připomeňme, že se jedná spíše o odhady, které jsou spojeny jak s historickými daty, tak plánovanými výhledy do budoucna. Neberte naše rady jako univerzální a stoprocentně pravdivé. Ve světě investic se může stát cokoliv. Pokud by však vše šlo podle plánu, toto mohou být investice pro rok 2018, co by se mohly vyplatit.

Contents

České ¨

Akcie jsou v portfoliu investic stále častější. Není se čemu divit, jelikož patří mezi možnost, která je nejenom dostupná, ale jedná se také o možnost, která je stabilní. Navíc není potřeba znát kompletní specifikace trhu, jelikož se často stačí orientovat na konkrétní firmu a na to, jak si stojí. A co je naším tipem na investice pro rok 2018? Rozhodně se jedná o akcie českých firem. Naše země v posledních letech ukazuje, že se jí po ekonomické stránce poměrně dobře daří, což se pozitivně projevuje i na ziscích jednotlivých firem. Zatím se nepředpokládá, že by měl přijít jakýkoliv výrazný zlom. A tak jsou investice do akcií českých firem cestou, která může být v letošním roce správná.

Libra

Britská měna patřila vždy mezi stabilní světové měny. Jsou však události, které se podepsaly na pádu její hodnoty. Nešlo ani tak o události ekonomické, jako o události politické. O co šlo? Ano, je to známý Brexit neboli odchod Velké Británie z EU. Jakmile bylo toto oznámeno, došlo k tomu, že libra výrazně ztrácela na své hodnotě. Pokud šlo o její stabilitu, také to nebylo ideální. Vše ale má mít svůj čas a toto je ideální příklad. Nyní už je měna stabilizována a poslední doba ukazuje, že by libra mohla opět růst. Proto i ona může patřit mezi investice pro rok 2018, se kterými nemusíte udělat chybu.

Investice do zlata jsou stále populární

Drahé kovy jsou ve světě investic stále velkým hitem. Pokud se podíváme na jeden z hlavních, je to rozhodně zlato. Jaké jsou důvody, proč lidé zlato volí? Je to hlavně?

  • Nevztahuje se na něho DPH
  • Nabízí se ve slicích, mincích, ale i cihlách
  • Možnosti nákupu jsou snadné

Zlato se stává volbou i u řady laických investorů, kteří hledají něco, s čím by mohli konkrétně začít. V tomto případě se určitě nejedná o nijak špatný krok. Proto zlato patří mezi investice pro rok 2018, které doporučujeme. Pozor však na to, že investice do zlata by měly být spíše dlouhodobějšího rázu, jelikož krátkodobě cena neroste až tolik. Navíc z dlouhodobého hlediska jde o celkem zajímavý uchovatel hodnoty.

Kryptoměny

Když se řekne tento pojem, každý si pochopitelně představí Bitcoiny. Ten ale není jedinou kryptoměnou, jelikož aktuálně jich existuje na několik stovek. Pokud jde o ty hlavní, do kterých se investuje nejvíce, počítají se na jednotky, nebo nižší desítky. Pokud se o ně zajímáte, možná vám připadají jako něco, co může být pro svou virtuální podobu rizikové, nebo něco, co je aktuálně spíše investiční bublinou. I to je částečně pravda.

Lákavé investice pro rok 2018 jsou podílové fondy

Proto kryptoměny nedoporučujeme k dlouhodobým investicím. Jsou ale dokonalým nástrojem pro spekulace. Jako krátkodobí investoři si u nich přijdete na své. Třeba zmíněný Bitcoin v rámci dne klesá nebo stoupá o tisíce dolarů. Pokud odhadnete budoucí trend, dá se během krátké chvíle zajímavě zhodnotit vložené prostředky. Hlavně konec roku 2017 byl v tomto směru velmi plodný. A dá se očekávat, že jinak tomu nebude ani v roce 2018. Pokud však chcete kryptoměny jako investici dlouhodobou, příliš to nedoporučujeme.

Podílové fondy

Toto jsou jasné investice pro začátečníky, jelikož u nich nemusí řešit v podstatě nic, jenom konkrétní výběr daného fondu. Co tím chceme říci? Že podílové fondy obvykle nabízejí banky jako hotové produkty a tak si klienti jenom vyberou, jak by jejich investice měla vypadat. Může to být:

Od toho se odvíjí nejenom výše zhodnocení peněz, ale i možnost, že fond skončí ve ztrátě. Většinou k tomu ale nedochází. A to, i když se podíváme na dlouhodobé statistiky. Co z toho plyne? Že podílové fondy patří mezi investice roku 2018, se kterými lze jít správnou cestou. Navíc jsou jedny z mála možností, jak může investovat i začátečník, a to s jistotou minimálního rizika.

Co pro rok 2018 nedoporučujeme?

Už jsme zmínili, že je to dlouhodobé držení kryptoměn, jelikož s nimi je spojována nebezpečná investiční bublina. Dále nedoporučíme investice do nemovitostí. Tedy jejich nákup a následný pronájem, nebo čekání na zhodnocení v čase. Proč nejsou v letošním roce správným směrem? Odpoví vám na to jejich ceny, které jsou aktuálně stále vysoké. I zde mluvíme o situaci, kterou lze označit jako investiční bubliny. Ceny nemovitostí stoupají a tak by investice do nich nepřinesla takový zisk, jako tomu může být za pár let – kdy odborníci očekávají opět jejich pád na klasické ceny. Teprve poté je vhodné nad nákupem popřemýšlet, a to jak pro dostupnost s ohledem na nákupní ceny, tak i s ohledem na důležitou návratnost investice.

Rate this post

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *