Pojištění půjček nemusí pokrýt všechny situace

Pojistné produkty jsou dnes v podstatě všude kolem nás. Není se důvod divit se, z jakého důvodu tomu tak je. Tím hlavním důvodem je zcela určitě celkový důraz na ochranu především naší osoby. Pokud budeme konkrétní, tak se ochrana nemusí týkat nutně jenom našeho zdraví, nebo majetku. Velmi časté je také pojištění půjček, které je ideálním produktem především ve chvíli, kdy společně řešíme problém spojený s tím, že se dostaneme do problémové finanční situace. Komplikací však může být to, že daná pojistka nemusí vždy myslet na všechny situace, které nastanou. Podívejme se společně na to, jaké to mohou být.

Contents

Vaši výpověď pojištění půjček obvykle neřeší

Mnoho lidí si danou pojistku sjednává hlavně proto, aby měli jistotu, že za ně pojišťovna bude hradit splátky v době, kdy budou bez práce a tedy i oficiálně bez příjmu. Taková situace dnes nemusí být ničím výjimečná a může souviset třeba s tím, že vám je:

  • Předčasně vypovězena pracovní smlouva
  • Způsoben úraz, v rámci kterého jste v neschopnosti
  • Nařízeno neplacené volno
pojištění splácení půjček

Pojištění půjček nám nepomůže vždy

To vše jsou situace, které v podstatě nemůžete nijak ovlivnit. A tak je jasné, že se na ně pojištění půjček bude obvykle vztahovat. Dodat však musíme, že může nastat i situace, kdy výpověď podáte sami. Ať už je daný důvod jakýkoliv, rozhodně je třeba říci, že v tomto směru musíte vědět, že pojištění půjček vám danou problémovou situaci nepomůže pokrýt. Velmi často najdete v konkrétní smlouvě výjimku spojenou s tím, že na situace, kdy dáte výpověď, se daná pojistka zkrátka nevztahuje. A tak se rázem dostáváte do situace, která je spojena s tím, že budete muset myslet na to, že bude třeba konkrétní finance shánět v podstatě svépomocí.

Pozor na dlouhodobou pracovní neschopnost

Pokud se bez práce ocitnete vlastní vinou, obvykle platí, že pojištění půjček pomůže a budou za vás hrazeny delší dobu splátky tak, jako byste je hradili vy sami. Díky tomu nedojde v rámci splácení k jakékoliv prodlevě, což je i pro vás samotné velmi dobré pozitivum. Dále nezapomínejme na fakt, že obvykle má pojištění půjček ve svých smlouvách informace o tom, jak dlouho za vás bude jednotlivé splátky platit. Je tedy třeba říci, že v případě dlouhodobého období bez práce a bez příjmu to nemusí vždy znamenat, že peníze bude úvěrová společnost dostávat stále. Obvykle je ve smlouvách jasně uvedeno, jak dlouho to bude. Pokud jde o vyhazov z práce, jedná se o několik nižších měsíců. Pokud se jedná třeba o klasickou neschopenku, může to být i půl roku, v některých případech až rok. To je ale spíše výjimečné. Z toho důvodu můžeme říci, že pojistka půjčky sice pomůže, ale spíše v prvních chvílích, kdy potřebujete pomoc nejvíce. Následně, když už máte dostatek času najít řešení, je takové pojištění v podstatě k ničemu.

Úrazy způsobené vlastní chybou kompenzovány nejsou

Jak jsme zmínili, pojištění půjček pomůže nejenom v situacích, kdy se ocitnete bez práce, ale i v situacích, kdy se ocitnete v pracovní neschopnosti. V tomto případě je třeba říci, že ne vždy daný příklad platí. V pracovní neschopnosti se můžete ocitnout i z důvodu, že si dané zranění přivodíte sami. A to je ta chvíle, kdy pojišťovna poměrně důkladně zjišťuje, jak k tomu všemu došlo. Pokud budeme konkrétnější, je rozhodně třeba říci, že se může jednat o situace, jako je:

  • Zanedbání pracovních povinností
  • Zanedbání principů bezpečnosti práce
  • Alkohol na pracovišti

To vše jsou situace, kdy vznikne úraz, který není způsobený běžnou náplní práce, ale je způsobený vaší vážnou chybou. A na takové případy se pojištění půjček obvykle nevztahuje. A tak pokud k něčemu podobnému v dané chvíli dojde, je třeba počítat hlavně s tím, že kompenzace nedostanete a bude nutné myslet primárně na to, že budete muset dané splátky hradit i nadále, když budete bez příjmu.

Pozor také na zranění s následkem smrti

Může se stát, že se jedná o velký úvěr, který jste si nebrali sami za sebe, ale se svým partnerem, nebo partnerkou. Jedná se například o hypotéku, ke které lze pojištění půjček také sjednat. I zde může hrát podstatnou roli smrt jednoho z partnerů. V takovém případě pojišťovna pomůže v krátkodobém řešení, ale rozhodně ne v tom dlouhodobém. Kdo čeká, že pojistka nahradí plat zemřelé osoby po celou dobu splácení, uvažuje špatným směrem. I zde totiž platí, že dané splátky budou nahrazovány spíše krátkodobě a v případě dlouhodobějšího řešení bude třeba počítat spíše s tím, že po několika měsících pojistka již nic hradit nebude. Je to podobná situace, jako v případě dlouhodobé pracovní neschopnosti.

Podle čeho správné pojištění půjčky vybrat?

Jak je patrné, ne vždy nám může daný produkt skutečně pomoci. Pokud aktuálně zvažujete půjčku a přemýšlíte také nad tím, že si sjednáte pojištění půjčky, je dobré nezapomínat přečíst si nejenom konkrétní podmínky, ale je dobré sledovat také konkrétní výjimky. Jedině tak zjistíte, zda se daný produkt skutečně hodí na takové situace, které mohou nastat. Dále ještě nezapomínejme na další důležitou věc, kterou je cena. Ne vždy se vysoká pojistka vyplatí, jelikož často může být lepší dávat si dané finance stranou a případné problémové situace raději hradit z nich. Je to jak jednodušší, tak někdy i výrazně levnější.

3.5/5 - (2 votes)

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *