4 zajímavosti ze světa franchisingu, aneb tohle jste věděli?

Contents

Svět franšíz je vše, jen ne nudný. Podívejte se na 4 zajímavosti, o kterých jste dosud pravděpodobně nevěděli. Víte, jak to všechno začalo, a kolik franšíz je v současné době jen na půdě USA? Franchising se samozřejmě těší velkému rozmachu i u nás, kde funguje například koncept Extéria Market.

750 tisíc franšíz v USA

Věděli jste o tom, že v současné době je v USA na 750 tisíc franšízových zařízení? Dohromady zaměstnávají něco přes 8 milionů obyvatel. Polovina z nich je tvořena zařízeními, která jsou určena ke stravování. Největší světovou franšízou vůbec je pak známý řetězec s rychlým občerstvením McDonald’s.

Začaly to šicí stroje

Za zakladatele moderního franšízingu je považován výrobce legendárních šicích strojů. Ano, byl to právě Albert Singer, kdo v polovině 18. století prodal franšízovou smlouvu, aby mohl své šicí stroje distribuovat po celé Americe. Asi netušil, jak moc svůj produkt tímto krokem rozšíří. Vždyť do dnešních dnů jsou legendární „singrovky“ skutečným pojmem.

Tři miliony zákazníků denně

Společnost Dunkin’Donuts, která se v poslední době přejmenovala na Dunkin´, obslouží více než 3 miliony zákazníků denně. Mnozí z nich jsou již předplatitelé a jsou členy klubu, kde jim jsou dobroty dodávány přímo domů, případně do kanceláře. Franšíza je populární po celé Americe, v posledních letech expanduje také do dalších částí světa.

Je libo tisíc příchutí?

Společnost Baskin-Robbins se proslavila svým sloganem, kde uvádí 31 příchutí zmrzliny. Víte o tom, že tato společnost od svého vzniku v roku 1945 představila světu více než tisíc příchutí zmrzliny? Stále ale existuje nejsilnější pětka příchutí, které „táhnou“ napříč generacemi. Jedná se o vanilku, čokoládu, čokoládu s mátou, pralinkový krém a jahodu. Jak je vidět, lidé se příliš nemění. Zmrzlinu a její příchutě máme rádi stále.

Franšíza představuje velkou výhodu pro podnikatele. Ten získává know-how a základní informace k tomu, aby úspěšně vstoupil na lokální trh.

Rate this post

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *