Zvýhodnění půjček – jaká existují?

Máte půjčku, kterou jste si však brali celkem bez rozmyslu a aktuálně zjišťujete, že není z hlediska úrokových sazeb tak výhodná, jak byste potřebovali? V takovém případě je dobré vědět, že existují různá zvýhodnění půjček. Jde o situaci, kdy můžete výrazným způsobem snížit úrokovou sazbu, která je právě s vaší půjčkou spojená. Jak na to a jaké jsou nejznámější možnosti? Podívejte se na to společně s námi.

Contents

Odpuštění splátek

Celkem oblíbená možnost zvýhodnění půjček. Je spojena s faktem, že máte možnost na konci samotné smlouvy o úvěru nehradit poslední splátky. Díky tomu smlouva pochopitelně skončí podstatně dříve, což zajímavě uleví vašemu rozpočtu. Nejedná se ale o jedinou výhodu, jelikož musíme říci, že tím že nezaplatíte některé splátky, pochopitelně výrazným způsobem snížíte celkový úrok. Stačí si následně spočítat to, kolik peněz jste dostali a kolik jste vrátili a zjistíte, že úroková sazba bude mnohem nižší, než ve smlouvě. Pokud na dané zvýhodnění budete chtít dosáhnout, je nutné myslet na splnění podmínek. O jaké se jedná?

  • Žádost u poskytovatele, který tuto možnost nabídne
  • Dodržování termínů splátek
  • Respektování všech smluvních nařízení

Když se podíváme na současný trh, tak možnost odpuštění splátek nabízí hned několik poskytovatelů. A to jak v segmentu nebankovním, tak lze na tuto výhodu narazit také v segmentu bankovním.

Vracení zaplacených úrokových sazeb

Zvýhodnění půjček vám pomůže ušetřit mnoho peněz

Zvýhodnění půjček vám pomůže ušetřit mnoho peněz

Velmi podobná výhoda, jako předchozí možnost. I zde je rozhodně nutné myslet na to, že je třeba nejenom žádat si u poskytovatele, který toto nabídne, ale je třeba také splácet pravidelně. Následně je možné získat až několik procent ze zaplacené úrokové sazby zpět. Většinou to nefunguje tak, že dostanete fyzické peníze, jelikož o konkrétní sumu jsou poníženy poslední splátky. To ale nic nemění na faktu, že se jedná o jasné zvýhodnění půjček. Jde tedy o jasnou situaci, kdy se k vaší celé půjčce nebude vztahovat původní úroková sazba, ale po přepočtu bude její hodnota podstatně menší.

Refinancování patří také mezi možnost zvýhodnění půjček

Mnoho lidí má dnes refinancování spojeno s hypotékou. Není to ale jediný úvěrový produkt, kde lze dosáhnout možného zvýhodnění tímto způsobem. Refinancování půjček je proces, během kterého je celý úvěr převedený jinam. Tedy k jiné bance, nebo k jiné nebankovní společnosti. Důvodem je primárně to, že dojde ke snížení úrokové sazby. Někdy o jednotky procent, jindy dokonce o desítky. Lákadlem této možnosti je to, že refinancovat lze v podstatě kdykoliv a po dobu platnosti smlouvy třeba i několikrát. Dalším lákadlem je rozhodně i to, že kromě snížení úroků může dojít i ke snížení měsíční splátek a celkově i k tomu, že bude závazek splácen mnohem menší časové období. To vše jasně ukazuje, že toto zvýhodnění půjček dokáže být pozitivní hned v celé řadě oblastí.

Hitem je i konsolidace půjček

Neopomíjejme ještě další velmi zajímavou možnost, pomocí které se dají současné úvěry zvýhodnit. Konsolidace půjček je na první pohled velmi podobná refinancování. I zde je možné snížit úrokovou sazbu, stejně jako zkrátit dobu splácení, nebo celkově i snížit výši splátky. Oproti výše uvedené možnosti však tato nabízí pozitivum, že je aplikovatelná na několik úvěrových produktů. Může se jednat o:

  • Klasické spotřebitelské půjčky
  • Kreditní karty
  • Kontokorenty

Výhodou je situace, že jsou všechny dané závazky sloučeny do jednoho. Je tak vytvořena zcela nová půjčka s jednou jedinou splátkou. Výhodou je pochopitelně situace spojená s tím, že celková úroková sazba bude podstatně nižší, než když bychom se podívali na jednotlivé úvěrové produkty jednotlivě. Konsolidace dnes je poskytována jak různými bankami, tak i nebankovními společnostmi. Většinou vše funguje tak, že stačí přinést jednotlivé dokumentace ke konkrétním úvěrům a následně je vše rychle a snadno vyřízeno. Jednou z hlavních podmínek je však to, že by splátky daných úvěrů neměly být v prodlení. Ani toto ale nemusí být vždy neřešitelná situace. Záleží hlavně na tom, u jaké banky nebo společnosti si budete o konsolidaci žádat. Výběr je v tomto ohledu velký, přičemž jednotlivé instituce se trumfují v tom, jaké další výhody mohou novým klientům nabízet.

Možnost hýbat se splátkami

Sice nejde primárně o možnost snížit si výši úrokové sazby, ale mezi zvýhodnění půjček můžeme tuto možnost také zařadit. Většina lidí vidí v možnosti hýbat se splátkami to, že si ji sníží a tím uleví svému rozpočtu. Pokud ale máme mluvit o celkovém zvýhodnění, je třeba využívat možnosti si výši splátky zvýšit. I když úrok bude stále stejný, jistina bude splácena mnohem rychleji. Daná sazba tak bude počítána z celkově nižší částky, což povede v praxi k tomu, že při konečném součtu bude přeplaceno podstatně méně, než je dáno předpisem v rámci úvěrové smlouvy. Daná možnost má ale ještě jedno zcela logické pozitivum. Když jsou výše splátek zvednuty, bude celý úvěr splacený i podstatně dříve. Díky tomu lidé budou moci žít se zcela čistým štítem, bez nutnosti myslet právě na riziko úvěru a nutnost ho platit.

5/5 - (1 vote)

You may also like...

1 Response

  1. emma napsal:

    Chcete půjčku, nebo investice pro vaše podnikání, nebo projektů????
    kontakt creditpopular@gmail.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *