Podnikatelský úvěr nemusí být tak jednoduché získat

Vydat se na podnikatelskou dráhu může mít mnoho důvodů. Někdo může mít zajímavý nápad, další může toužit po tom zabezpečit se finančně tak, jak mu to zaměstnání nepomůže. Ať už je vaše motivace jakákoliv, je dobré vědět, že podnikáním mohou být spojeny také komplikace. A ty se mohou týkat hlavně samotného financování – buď rozjezdu, nebo růstu. Řešením může být úvěr. Dnes však není zase až tak jednoduché ho získat. Z jakého důvodu?

Contents

Začínající podnikatelé mají obvykle smůlu

Podívejme se společně na segment začínajících podnikatelů. Tedy těch, kteří s byznysem teprve startují a logicky potřebují peníze na několik prvních kroků. Ty se mohou týkat hlavně oblasti, jako je:

  • Financování zázemí
  • Financování marketingu
  • Provozní kapitál
Získat podnikatelský úvěr není vždy jednoduché

U většiny poskytovatelů, a to jak těch bankovních, tak i nebankovních bývá povinností doložit daňové přiznání. Pokud ho začínající podnikatel nemá, obvykle platí, že podnikatelský úvěr je pro něho v podstatě zapovězen. Jsou sice možnosti, kdy lze peníze dostat třeba na základě byznys plánu, ale to je spíše výjimkou. Pokud nejde o skutečně geniální nápad, nebo jistotu bezproblémového ručení, má začínající podnikatel obvykle smůlu. Jeho jedinou možností tak zůstávají drobné mikropůjčky, které nabídnou jenom menší sumy, za často nevýhodných podmínek.

Podnikatelský úvěr nemusí získat ani dlouholetý podnikatel

Výše jsme uvedli, že základní povinností každého žadatele obvyklé bývá nutnost doložit daňové přiznání. V tomto směru platí, že čím podnikáte déle, tím více jich lze doložit a tím lépe je vidět třeba i postup spojený s budováním vaší firmy a růstem obratu. Na první pohled sice dobrá zpráva. Na ten druhý však už nikoliv. I když obrat neustále stoupá, nemusíte být pro banku nijak zajímavým bonitním klientem. A podnikatelský úvěr vám nedá. A to ani, když u ní máte účet a ona pravidelně vidí vaše obraty. Proč?

Důvodem jsou hlavně daňové slevy, odpočty a paušální náklady. I když ročně vyděláváte na několik set tisíc, můžete uplatnit daňových slev, ze kterých plyne to, že vaše daň je nulová. A právě na základ daně a její výši je při posuzování nejvíce hleděno. Banku tedy v podstatě nezajímá, zda jsou dané náklady skutečné, nebo je to jenom využití současného právního systému. Je faktem, že u provozovatelů eshopů už to může být sporné. Co ale u takových programátor. Ti obvykle nepotřebují nic jiného, než počítač. Přesto na ně banka pohlíží, jako by měly náklady ve výši desítek procent.

Účelové podnikatelské úvěry jsou problémem

Podnikatelský úvěr může být často spojený i s faktem, kdy jsme nuceni primárně doložit, na co budeme peníze využívat. Jedná se totiž obvykle o půjčku účelovou. A právě to může být pro řadu z nás velkým problémem. Banky obvykle velmi hlídají to, zda jsou peníze využity tak, jak sami umožňují. S tím souvisí i celkem tvrdé podmínky, v rámci kterých lze úvěr využít. S čím obvykle není problém, to je třeba nákup:

  • Strojů a zařízení
  • Automobilů
  • Nových nemovitostí

Jde tedy primárně o hmotné věci dlouhodobější hodnoty. Pokud ale potřebujeme peníze na marketing, nebo na zafinancování prvotních fází výroby, obvykle máme smůlu. V tomto směru nám pomůže jenom velmi málo bank. A když už, tak získáme podnikatelský úvěr, který nám v mnoha směrech nemusí vyhovovat.

Roli hrají o částky

S výše uvedeným přístupem často souvisí i částky, které můžeme v rámci žádosti získat. Podíváme-li se na nabídky bank, tak ty se často ohánějí možností získat až stamiliony. Ty jsou ale hlavně pro obrovské nadnárodní firmy, které tolik peněz v podstatě ani nepotřebují. Jelikož je mají. Pokud ale podnikatelský úvěr potřebuje drobný živnostník nebo rodinná firma, jsou sumy spíše v desetitisících, nebo statisících. Někdy sice mohou stačit, ale mnoho podnikatelů s nimi spokojena není. Proč? Jelikož na splnění jejich budoucí cesty zkrátka stačit nebudou.

Je jiné řešení?

Několik konkrétních se jich nabízí. Tím prvním může být snaha obejít banky a zkusit segment nebankovních společností. Zde přece jenom mohou být podmínky o něco jednodušší. Stejně tak lze na tomto místě dostat třeba i zajímavé finanční částky. Poté je ještě druhá možnost. A to spojená s faktem, že nebudeme žádat jako podnikatel, ale že budeme žádat sami za sebe, jako soukromá osoba. Příjem sice doložíme z podnikání, ale zároveň získáme neúčelový úvěr. Jelikož je v tomto případě jeho využití jenom na nás, je možné ho následně vložit do firmy, nebo do živnosti. Pozor ale na fakt, že když nebudete schopni splácet, dotkne se to nejenom vašeho byznysu, ale i vašeho osobního života. A to může být poměrně velký problém.

Rate this post

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *