Jak si vybrat půjčku, která vám nezadělá na potíže a bude pro vás výhodná

Vybrat si půjčku není složití. Na trhu je celá řadě poskytovatelů, ať už máme na mysli klasické banky nebo nebankovní společnosti. Otázkou spíše je, zda si umíte vybrat výhodnou půjčku, která vám nezadělá na potíže. Jak si tedy půjčit peníze a nenaletět?

Contents

Mějte přehled o nabídce na trhu

Získejte základní přehled o situace na trhu. Nekývněte na první nabídku nebo marketingovou akci, která vám slibuje modré z nebe. Využijte internet, srovnání půjček, zavolejte na infolinky, sledujte nezávislá média a porovnávejte jednotlivé nabídky. Chvilka průzkumu vám může ušetřit i několik tisíc korun ročně.

Vybírejte si

Spousta lidí si vybere půjčku od banky, kde mají zřízený účet. Pokud však nechcete prodělat kalhoty, musíte si vybírat. Poděkujte za nabídku, ale poproste o čas na rozmyšlenou. Poté překontrolujte současnou situaci na trhu a vše v klidu porovnejte. Ne vždy bude vaše domovská banka tak výhodná, jak se tváří. Někdy je lepší přejít ke konkurenci.

Transparentní podmínky a co nejnižší poplatky

Dále by vás měli zajímat podmínky. Při výběru banky a nebankovní půjčky je důležité sledovat podmínky. Ty musí být transparentní. Předem musíte vědět do čeho jdete. Skryté poplatky by vás později mohli nemile překvapit. Jestliže do svého výběru zařadíte i banku, která má poplatky, dejte si na čas a vše si vyčíslete do posledního haléře. Získáte tak přehled kolik peněz zaplatíte navíc a budete mít tak více jasno při výběru.

Vyjednávejte a nebojte se prokázat svoji bonitu

Lepší podmínky získáte, když budete vyjednávat. Čím více informací o vaši schopnosti splácet poskytnete, tím lepší podmínky můžete získat. Zároveň se nebojte vyjednávat a nepodvolujte se hned všem nabídkám, které vám váš bankéř nabídne.

Myslete dopředu

Získat půjčku, uzavřít smlouvu a čerpat peníze neznamená konec. Podmínky na trhu se mění ze dne na den a je dobré mít dlouhodobý přehled o nabídkách. Některé banky totiž nabízí, že pokud naleznete lepší podmínky, vše srovnají a přidají ještě bonus na nižších úrocích. Zajímat by vás mohla si konsolidace nebo jiné možnosti, jak si ulevit na úrocích a splátkách.

Obraťte se jen na ověřené poskytovatele

Existuje celá řada nebankovních společností, které jsou však pochybné. Abyste nenaletěli je dobré půjčit si jen od těch poskytovatelů, které jsou ověření nebo mají za sebou dlouhou historii. Jedním z měřítek by měla být platná licence České národní banky. Díky tomu máte jistotu, že nejde o podvodníky.

Využijte odborné poradce nebo srovnávače

Nakousli jsme to již dříve, ale opakování matka moudrosti. Při výběru půjčky si vše dobře promyslete a porovnávejte jednotlivé nabídky. Nezapomínejte se kromě úroků soustředit i na okolní poplatky, jako je například poplatek za předčasné splacení, za sjednaní, za vedení nebo za mimořádnou splátku. Všechny tyto věci se promítnou na konečné částce, kterou zaplatíte.

RPSN je váš rádce na to, kolik zaplatíte

Již na začátku musíte vědět kolik zaplatíte. Pokud tuto informaci od poskytovatele nezískáte, jděte jinam. Na kolik vás půjčka vyjde a jak moc je výhodná získáte díky roční procentní sazbě nákladů. Využít můžete nejrůznější kalkulačky na RPSN, ale stačí i selský rozum abyste věděli, jak moc je půjčka výhodná. V případě, že je RPSN v řádech tisíců až statisíců je jasné, že půjčenou sumu výrazně přeplatíte.

Čtěte smlouvu do posledního detailu

Transparentní podmínky jsou základ. To však neznamená, že ve smlouvě, která je vám volně dostupná nemohou být nějaké nešvary. Rozhodně nevěřte planým slibům a ujištěním, že co jste si řekli, to je ve smlouvě. Ověřte si všechno přímo před podpisem. Čtěte pozorně a nikam nespěchejte. Pokud je na vás vyvíjen nátlak, tak rozhodně nic nepodepisujte. Hlavně si překontrolujte sjednaný úrok, výši RPSN, výši půjčky a dobu splatnosti.

Myslete na nejhorší

Možná nyní zvládáte půjčku splácet bez problémů. Život je však nevyzpytatelný a neschopnost splácet může přijít jako blesk z čistého nebe. Proto se předem ptejte na scénáře, co se stane když nebudete schopni splácet. Jaké jsou sankce i úroky z prodlení. Někdy se vám díky tomu může půjčka pořádně prodražit. V takovém případě je možná výhodné si pořídit pojištění proti neschopnosti splácet.

Ptejte se po referencích

Přestože plno nebankovních poskytovatelů má na internetu dobré recenze, není nic lepšího, než osobní zkušenost vašich blízkých a kamarádů. Zkuste hledat i jiné informace než ty na oficiálních webových stránkách. Projděte diskuze na internetu, hledejte informace v obchodním i insolvenčním rejstříku. Zkrátka vyzkoušejte všechny možnosti, které vám více napoví, zda je váš vybraný poskytovatel skutečně tak solidní, jak se tváří.

Vážně půjčku potřebujete? A jste opravdu schopni ji splácet?

Máte finanční potíže a chybí vám finance? Nejdříve se obraťte na vaše známé, rodinu nebo přátelé. Někdy se můžete dostat z finančních potíží rychlým přivýdělkem a nepotřebujete si hned půjčovat od banky nebo nebankovní společnosti, která vás připraví o další peníze.

Důležité je také být k sobě upřímný a vědět, zda jste schopni splácet. Jinak si zaděláváte na problém, kdy budete platit jednu půjčku další půjčkou až se dostanete do dluhové pasti.

Nyní víte, jak si vybrat půjčku, která vám nezadělá na ještě více problémů. Finanční nouze je velmi nepříjemný jev, který je však možné eliminovat chytrou půjčkou. Je však důležité být trpělivý a vybírat si skutečně jen to, co se vám vyplatí a nezadělá vám na větší potíže či vás nezamotá do dluhové pasti.

Rate this post

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *