Rusko uzavírá pobočky McDonald’s

Ruský úřad na ochranu spotřebitelů nařídil dočasné uzavření čtyř moskevských restaurací sítě rychlého občerstvení McDonald’s. Rospotrebnadzor jako důvod uvedl porušení hygienických předpisů. Informovaly o tom agentury Reuters a DPA.

McDonald’s uvedl, že zkoumá tvrzení ruských úřadů. Inspektoři prý zjistili, že restaurace opakovaně porušovaly hygienické normy. Mezi zavřenými provozovnami je i historicky první McDonald’s otevřený v Rusku už 31. ledna 1990, který se nachází na Puškinově náměstí.

Rusko uzavírá pobočky McDonald’s

Zpráva o zavření restaurací vyvolává obavy, že Moskva připravuje další odvetné akce proti západním firmám za sankce, které na zemi uvalily USA a Evropská unie v souvislosti s ukrajinskou krizí. McDonald’s v Rusku provozuje kolem 400 poboček, které denně obslouží přes 1 milion zákazníků.

Dalším důvodem může být také obecná nespokojenost ruské vlády s touto značkou, která po anexi Ruska na Krymu zrušila všechny tamní pobočky a svým zaměstnancům a jejich rodinným příslušníkům umožnila přemístit se a pracovat v jiných pobočkách na území Ukrajiny.

smažené hranolky

Kde budou jíst Rusové své oblíbené hranolky?

Podle posledních informací ruská vláda popírá, že by šlo o odplatu za chování této společnosti v době anexe na Krym. Podle dalšího vývoje krize na Ukrajině bude zajímavé sledovat chování Rusů nejen v nově obsazených oblastech, ale také na velkém ruském trhu, na kterém jsou závislé i výrobky a služby západních firem.

Je také zajímavé sledovat chování ruských spotřebitelů, kteří ruské sankce vůči západním firmám většinou schvalují i přesto, že západní výrobky dosud kupovali. Ruské pobočky McDonald’s stejně tak, jako další západní řetězce jsou hojně navštěvovány, dá se říct, že ruský spotřebitel tak načichne k západu. Bohužel ruská hrdost, strach nebo propaganda státu vůči občanům je silnější než touha a chuť po západní značce.

Samotné zavírání poboček by mohlo odstartovat další vlnu odpovědí na sankce západu vůči Rusku. Daleko horší budou následky obchodní války při dovozu potravin a případně v budoucnu i dalších výrobků, např. automobilů a léčiv, které západní firmy do Ruska také hodně vyvážejí.

5/5 - (1 vote)

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *