Bonus povinného ručení – jaké přijdou vhod a jaké nepotřebujete?

Pojištění odpovědnosti z provozu vozidla neboli povinné ručení dnes musí mít sjednáno v podstatě každý motorista. A to u toho důvodu, že to nařizuje zákon. Základní podoba této pojistky je v podstatě jasné. Je spojena s tím, že když způsobíme někomu škodu, nemusíme ji hradit ze svého, jelikož ji za nás uhradí pojišťovna. To ale není jediná podoba pojistky jako takové. Dnes jsou hitem také bonusy k povinnému ručení. Těch může být celá řada a tak se společně podíváme na to, jaké nám přijdou vhod a jaké spíše nevyužijeme.

Contents

Jak můžeme bonusy k povinnému ručení získat?

Podívejme se nejprve na to, jak vlastně konkrétní bonus získat. To zase není tak složité, jak si dnes mnoho lidí myslí. Pokud se podíváme konkrétněji, tak je možné daný bonus získat:

  • Zdarma k pojistce
  • Za minimální částku
  • Jako jistou formu odměny
Bonusy k povinnému ručení mohou rozšířit ochranu i na váš vůz

Povinné ručení se vyplatí

Záleží tedy na přístupu konkrétní pojišťovny, stejně jako na tom, jaký produkt si obvykle bereme. Pokud neváháme investovat větší peníze do větší ochrany, můžeme očekávat, že nám dá pojišťovna bonusy k povinnému ručení více než zajímavé. A jaké konkrétně?

Asistenční služby jsou největším hitem

Jenom těžko bychom hledali zajímavější bonus povinného ručení, než je možnost spojená s využitím asistenčních služeb. V tomto směru pro nás platí jedna velmi důležitá věc, a to samozřejmě taková, že díky nim získáme mnoho jistot na našich cestách. Pokud se podíváme na to, kdy se hodí, je příkladů více než dost.  Pokud tyto bonusy k povinnému ručení využíváme, můžeme získat bezplatnou opravu poruchy na našich cestách, výměnu kola, stejně jako můžeme využít třeba i dovoz benzinu nebo nafty. Stejně tak není žádným problémem ani to, že můžeme vcelku jednoduchým způsobem požádat o bezplatný odtah, pokud vůz nejede, nebo nám byl nabourán. Služeb ale může být mnohem více a tak záleží nejenom na tom, jaké nabídne samotná pojišťovna, ale záleží mimo jiné také na tom, kdo konkrétní asistenci poskytuje.

Ochránit můžete také svůj automobil

Ano, i tímto směrem se lze vydat, pokud máte v plánu využívat bonusy k povinnému ručení. Zatímco běžné povinné ručení hradí jenom škody ostatních, vy můžete využít rozšíření ochrany právě ve formě zajímavého bonusu. Dá se tak říci, že se tato běžná pojistka už může v mnohém lehce přibližovat ke službám a k ochraně, které dnes nabídne havarijní pojištění. Abychom byli konkrétní, mohou nám bonusy k povinnému ručení nabídnout třeba:

  • Pojištění čelního skla
  • Pojištění rizika srážky se zvířetem
  • Pojištění proti přírodnímu živlu

Pokud se některá z výše uvedených situací stane, nemusíme řešit to, že bychom museli případnou škodu řešit sami. Obvykle nám stačí jedna jediná věc, kterou je to, že si zavoláme na pojišťovnu a vše dále řešíme jako naprosto běžnou pojistnou událost. A to pro nás znamená jistoty spojené s tím, že nám bude případná oprava jednoduše proplacena.

Hitem může být také úrazová pojistka

Jedná se o dobrovolné pojištění, které někdo má a jiný ne. Pokud ho sjednáno máme, je třeba říci, že v případě úrazu máme jistotu, že nás pojišťovna odškodní. A právě na tomto principu mohou fungovat i další bonusy k povinnému ručení. Ty se vztahují na jednotlivá sedadla v našem voze, kde jasně platí, že kdo na nich sedí, má po dobu jízdy jistotu sjednané úrazové pojistky. Pokud tedy dojde k nehodě, a daná osoba je zraněna, jsou mu v rámci klasické pojistky nejenom zaplaceny léčebné výlohy, ale jsou mu poskytnuty i peníze navíc, a to právě jako kompenzace za způsobený úraz. Pokud se rozhodneme tento bonus využívat, je dobré zjistit si, na jaká sedadla se může taková pojistka vztahovat. Obvykle je to jenom sedadlo řidiče, ale mohou to být i případy, kdy jsou takto pojištěny všechny osoby v našem voze. Potom můžeme říci, že všichni v autě jsou zajímavě chráněni.

Jaké bonusy k povinnému ručení často nevyužijeme?

Primárně to jsou takové, které se kryjí s ostatními pojistkami, které máme sjednané. Pokud se jedná třeba o havarijní pojistku, obvykle nám jsou k ničemu takové bonusy k povinnému ručení, které chrání naše auto. Od toho tu je právě daná ochrana, která myslí na finanční výlohy primárně. Stejně tak nám nemusí být k ničemu ani pojistka úrazová, pokud ji také máme sjednanou jinde. Dalším příkladem může být ale i pojištění odpovědnosti. I to si můžeme sjednat nezávisle na samotné pojistce a poté je zbytečné, mít danou ochranu dvakrát.

Mysleme ale také na to, že jsou i bonusy, které se nám zkrátka nevyplatí z toho důvodu, že jsou spojeny vysokými cenami. A to jak z hlediska toho, že daný bonus k povinnému ručení je jenom zlevněný, tak z hlediska toho, že může vše výrazně zdražit celou pojistku. V takovém případě je samozřejmě lepší sjednat si pojištění odpovědnosti z provozu vozidla v samotném základu a následnou další ochranu si sjednat nezávisle na tom, třeba u jiné pojišťovny. To nemusí být ani z administrativního hlediska nijak složité, jelikož pojistky dnes pohodlně sjednáme také online.

4.2/5 - (5 votes)

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *