Francouzské šampaňské pro romantickou schůzku i na párty. Co vše byste o něm měli vědět?

francouzské šampaňské.jpg

Vychutnejte si po boku milované osoby pravé francouzské šampaňské! Chcete-li dopřát své drahé polovičce to nejlepší k oslavě výročí, nebo jen toužíte po dokonalém romantickém večeru, pak potřebujete něco výjimečného. Ale pozor! Není sekt jako sekt. Tento článek vám vysvětlí, jaký je rozdíl mezi opravdovým šampaňským a ostatními šumivými víny. Dozvíte se, odkud se tento proslulý nápoj vzal, z jakých odrůd se vyrábí a jak jej nejlépe servírovat. Hledáte-li perfektní pití k pozorování západu slunce v horkém letním podvečeru, pak jsou právě pro vás určeny následující informace.

Contents

Francouzské šampaňské – jak to všechno vzniklo

O vzniku tohoto legendárního nápoje se stále vedou diskuze. Jedna legenda praví, že jej objevil jistý mnich jménem DOM Perignon, jenž se narodil ve francouzském regionu Champagne. a který během své práce ve vinných sklípcích experimentoval s výrobou zátek do lahví. Namísto provázkem omotaného dřívka používal korkové špunty. To se mu jednoho dne, kdy několik bedýnek s vínem zapomněl ve sklepě, vyplatilo. Poté, co se pro ně po nějaké době vrátil, a chtěl je otevřít, vyletěly špunty pod tlakem oxidu uhličitého z kvašeného nápoje do vzduchu, a první šampaňské bylo na světě. Jiná verze příběhu je o tom, že víno zkvasilo během přepravy do Francie ale Dom Perignon ho přesto prodal jako raritu a Angličanům zachutnalo.

Existuje však mnohem prozaičtější vysvětlení, a sice že za vznik bublinkového nápoje mohou silné zimy v oblasti Champagne, které přerušily proces kvašení v lahvích s vínem. Když se počasí umoudřilo a kvašení se opět spustilo, začal se v lahvích tvořit oxid uhličitý, který způsobuje známý šumivý efekt.

Jaký je rozdíl mezi šampaňským a ostatními šumivými víny

V první řadě je to místo výroby, které určuje jméno pravého šampaňského. Šumivá vína, která nevznikla v oblasti Champagne ve Francii, nejsou a nikdy nebudou označována tímto jménem. Ačkoliv si to ještě stále mnoho lidí plete, taková vína jsou nazývána souhrnně jako sekt.

Druhý neméně podstatný rozdíl hledejte ve výrobním procesu. I když se francouzští vinaři své know how snažili vždy pečlivě chránit, je už dnes známo, že tradiční bublinkové víno ze Champagne, se vyrábí metodou champenoise, tedy druhotným kvašením v lahvích. Při jeho výrobě dochází k mísení tří základních odrůd vína – Pinot noir, Pinot Meunier a Chardonnay. Někdy se do šampaňského přidávají také další odrůdy bílého vína, ale to se děje jen velmi vzácně.

Několik tipů na správné servírování šampusu

Při podávání šumivého vína obecně, byste měli dbát na jeho správnou teplotu. Nejjednodušší je řídit se pravidlem, že sladké lehké sekty je třeba podávat při teplotě kolem 6 °C. V případě sušších těžších vín by tato hodnota měla být něco vyšší, většinou kolem 8 °C. Pokud chcete dosáhnout nejlepšího efektu, pak při servírování láhev se “šampáněm” uložte do kbelíku s ledem, aby se teplota udržela i po jeho otevření.

Jaká je ideální sklenička na sekt

Existují 3 typy sklenic, v nichž by se sekty měly podávat. Každá z nich je specifická svým tvarem. Některé jsou určeny pro všechny typy šampaňského, jiné naopak jen pro vysoce aromatické nápoje.

  1. Flétna – sklenka, která má velmi úzký tvar. Aroma i bublinky se v ní zachovají poměrně dlouhou dobu
  2. Tulipán – sklo zužující se směrem k hrdlu. Asi nejideálnější tvar pro podávání sektu. Aroma se v něm hezky rozloží a vyprchává postupně a pomalu
  3. Miska na sekt – velice specifický tvar sklenice, která se využívá výhradně pro servírování silně aromatických a sladkých sektů.

Teď už máte všechny informace, které potřebujete vědět, abyste se mohli předvést na schůzce, nebo neudělali ostudu při organizování slavnostní události. Víte v čem šampaňské podávat a jak ho vychladit. Dočetli jste se, co se traduje o jeho vzniku. A máte jasno, v čem spočívá jeho odlišnost od šumivých vín.

Ochutnali jste někdy tento francouzský zázrak? A chtěli byste? Nebo vám “bublinky” přijdoou nezajímavé?

Rate this post

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *